Blé Goudé Charles, twintig jaar later ICC verdachte in Den Haag

Gbape5

Publié dans alexgbanse.com 30|09|2014

In mei 1994 zaten wij, samen met de huidige president van het Parlement van Côte-d’Ivoire [Ivoorkust], ex-Minister-president en ex-rebellenleider Soro Guillaume, gevangen op een “geheime” locatie in Abidjan. Wij waren toen jong, dynamisch, vol idealisme, misschien wel naïef maar vastberaden om van ons land een democratische rechtsstaat te maken. Ons politieke wapen in die tijd was de landelijke studentenvakbond [FESCI, Fédération estudiantine et scolaire de Côte-d’Ivoire]. Blé Goudé en nog een aantal kameraden werden op 11 mei tijdens een massa demonstratie van duizenden studenten aangehouden. Ik en nog een twintigtal andere kameraden werden een paar dagen later, op zondag 15 mei 1994, op een zeer gewelddadige wijze door elite troepen, tijdens een algemene vergadering, gevangen genomen. Er volgden martelingen en zeer zware mishandelingen, maar wij kwamen een aantal weken later vrij.

Twintig jaar na deze gebeurtenissen, wordt Blé Goudé “nota bene” in Nederland berecht. Hij zou een drijvende kracht zijn geweest achter een golf van geweld die losbarstte nadat ex-president Laurent Gbagbo de presidentsverkiezingen in 2010 “had verloren”. Het Internationaal Strafhof [ICC] in Den Haag beschuldigt hem van het aanzetten tot misdrijven tegen de menselijkheid, met 348 slachtoffers als gevolgd. Om het precies te zeggen “148 moorden, 38 verkrachtingen en 126 gevallen van zware mishandelingen.” Over maximaal 60 dagen zullen zijn advocaten o.a. Nick Kaufman en Geert-Jan Alexander Knoops horen of hun cliënt daadwerkelijk wordt vervolgd.

Vast staat nu dat heel Côte-d’Ivoire en heel Afrika met spanning volgen wat er in Den-Haag gaande is. Zoals het gebruikelijk is zijn de meningen sterk verdeeld. De spanning loopt op tussen aanhangers van ex-president Gbagbo et die van de huidige president Alassane Dramane Ouattara. Laurent Gbagbo zit al drie jaar in voorarrest in een Nederlandse cel. Zijn (hoofd)rechtszaak is nog niet begonnen.

Van alle verdachten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in het West-Afrikaanse land Côte-d’Ivoire staan alleen Laurent Gbagbo en Blé Goudé Charles voor het Strafhof in Den Haag terecht. De procureur Fatou Bensouda heeft meer dan drie jaar na dato het onderzoek naar de misdaden van president Ouattara en zijn aanhangers nog niet afgerond, zo claimt zij. Sterker nog: ex-kopstukken van Gbagbo’s leger als Generaals Philippe Mangou en Kassaraté zijn tot Ambassadeurs gepromoveerd in Gabon en Senegal. Ex-rebellenleider en ex-minister van Defensie van Ouattara, Soro Guillaume dient nu als President van het Parlement.

“Door alleen maar ex-president Gbagbo en zijn aanhangers te vervolgen, legitimeert het Internationaal Hof ICC een partijdig rechtssysteem. Dit is een dreun op het imago van het Hof als onpartijdig tribunaal” schreef mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport van 82 pagina’s in april 2013.

Côte-d’Ivoire is nog lang niet uit de crisis.

A.G.

[Facebook_Comments_Widget title= » » appId= »331162078124″ href= » » numPosts= »5″ width= »470″ color= »light » code= »html5″]

Connectez-vous à votre compte facebook pour laisser/voir les commentaires